24. listopadu 2009

Jaké je to pracovat na volné noze?

Často se mě kamarádi a kolegové ptají, jaké to vlastně je být na volné noze, jaké výhody či nevýhody mi to přináší. Tímto článkem bych rád zrekapituloval moje zkušenosti, které jsem za dobu jednoho a půl roku získal.

  • Vždy jsem se hodně snažil učit nové věci, četl články, zkoušel nové knihovny. Ale bylo to takové "umělé". Nyní jsem za relativně krátkou dobu získal spoustu praktických zkušeností, které bych normálně získával mnohem déle. Nemyslím teď jen technické znalosti (různé projekty, různé přístupy k řešení problémů, nové knihovny, atd.), ale zejména jsem měl možnost nahlédnout do mnoha různorodých firem, vidět různé styly komunikace a řízení, různé přístupy k vývoji, přemýšlet o tom, co kde funguje a nefunguje atd. Připadám si jak houba, která se v každé nové firmě pořádně nasákne.

  • Práce na volné noze mě drží v neustálé pohotovosti. Musel jsem si zvyknout na to, že nic není jisté, a že jediný důvod, proč si mě někdo bude chtít najmout bude ten, že budu "dobrý", že budu nabízet něco více než ostatní - znalosti, zkušenosti, profesionální přístup. To mě pořád nutí přemýšlet o sobě, o mých znalostech a to mě tedy žene dopředu. Samozřejmě to je zároveň i nevýhoda, protože vždy není jednoduché se prosadit a není vždy jednoduché přijít do nové firmy a začínat od začátku.

  • Vždy jsem byl placen od hodiny a je to tedy jen o vzájemné důvěře, že opravdu odpracuji uvedený počet hodin, který na konci měsíce vykážu, a který chci zaplatit. Jako zaměstnanec jsem takový tlak nikdy necítil, ale teď si prostě nemohu dovolit číst hodinu články na internetu a pak to vykázat jako nějakou práci. Samozřejmě člověk není robot a někdy se mi pracovat nechce nebo to prostě ani moc nejde - pak to ale musím zohlednit ve výkazu, bohužel.

  • Jsem sám a nikam vlastně nepatřím. Musím tedy zapomenout na jakékoliv zaměstnanecké výhody - tím nemyslím jen stravenky, připojištění, služební auto, atd., ale i to, že se mě netýkají školení, výuka angličtiny, společné výjezdní zasedání apod. To cítím asi jako největší nevýhodu, někdy jsem prostě sám. Na druhou stranu jsem oproštěn od interních dohadování a problémů, což je zase mnohdy výhoda.

  • Jsem sám svým pánem, ale stejně vždy šéfa mám. Spíše se tedy cítím volněji, ale i tak musím plnit termíny, pořád mi někdo zadává práci a pak ji kontroluje, takže v tomto změna není. Mohu si ale vybrat počítač, mobil, auto jaký chci aniž bych porušoval firemní předpisy a jsem větším pánem svého času. Také se dívám na věci více z nadhledu, protože vím, že nikde nebudu napořád.

  • Člověk pozná spoustu nových kolegů, známých, což je určitě také příjemná výhoda.

Svého rozhodnutí přejít na volnou nohu jsem nikdy nelitoval a jsem za něj moc rád. Pokud to jen půjde, tak v nejbližších letech bych rád neměnil.

A jaké jsou vaše zkušenosti? Zkoušeli jste pracovat na volné noze? Myslíte, že pro firmy i do budoucna bude zajímavé si najímat lidi na kontrakt?

4 komentáře:

Jan Pytlík řekl(a)...

Diky za shrnuti a jsem rad ze si zvladl trouble v Alpach :D

banter řekl(a)...

Doporučuji knihu The Principles of Successful Freelancing

Tomáš Piňos řekl(a)...

Zajímalo by mě, jakým způsobem si hledáš práci a kolik času / úsilí v poměru k času, kdy opravdu pracuješ (vyděláváš), ti to asi tak zabere. Využíváš spíš kontaktů, které už máš, nebo nějak vyhledáváš nové příležitosti? Díky.

Petr Jůza řekl(a)...

Jako první musím říci, že se snažím mít pouze jednu práci v daný čas, protože jedině tak se dá dělat něco na 100%.

Měl jsem zatím čtyři zákazníky - tři jsem si našel sám, jeden byl přes agenturu. Jako vždy jsou staré kontakty a dobré reference to nejdůležitější.

Snažím se samozřejmě o nějakou vlastní propagaci (např. i tímto blogem, různé přednášky), ale to spíše beru jako soukromou věc než vyloženě pracovní. Na hledání nové práce jsou asi časově nejnáročnější pohovory, to pak zabere opravdu hodně času, ale jinak moc ne.