25. prosince 2007

Co (mi) přinesl letošní rok?

Je závěr roku a kdekdo se snaží shrnout, co se NEJ stalo v tomto roce. Já budu také jeden z nich, ale můj pohled bude malinkato jiný - rád bych uvedl věci, které mě jako programátora resp. architekta tento rok nejvíce pomohli v mé každodenní práci. Nebude to přehled nějakých významných objevů či událostí, které se v tomto roce ve světě Javy staly, ale spíše věci, které mi pomohly a pomáhají lépe a rychleji vytvářet aplikace, nebo které mě nějakým způsobem v mé práci ovlivnily.

Rozšiřování Spring portfólia

Já mám rád Spring, já ho rád používám a jsem plně ztotožněn s filosofií, která stála u zrodu Springu, a která platí až doposud. Proto tak oceňuji, že Spring resp. Spring portfólio se rozšiřuje o nové projekty, že čím dále více projektů třetích stran nabízí přímou a snadnou Spring-integraci, že Spring používá čím dál více lidí a tím pádem se objevuje více informací na internetu a více příspěvků v diskuzích.

Zvýšení povědomí o Springu

Tento bod velice souvisí s předchozím bodem, ale je o trochu něčem jiném. Je o tom, že Spring již dneska není považován za nějaký dočasný open-source projektík, ale za vyspělé propracované řešení, které se nebojí využívat ani velcí hráči jako jsou banky, pojišťovny, vládní instituce apod. To je v konečném důsledku super hlavně pro nás vývojáře, že můžeme jít s dobou a nemusíme pořád i dnes vyvíjet v prostředí Javy 1.3 nebo Struts.

Vyspělejší prezentační technologie

Myslím si, že Java oproti jiným jazykům (hlavně C#) nejvíce ztrácí v efektivitě vytváření "ksichtu" aplikací. Je sice hezké mít super robustní jádro aplikace, ale pokud uživatel neuvidí pěknou, moderní, uživatelsky přívětivou aplikaci, tak moc spokojený nebude. Proto jsem rád, že vznikl Seam, který ukázal v tomto ohledu zajímavý způsob řešení, že nastal posun v JSF specifikaci, že vzniká čím dál více použitelných AJAXových frameworků.

J2EE 6

Dle článků na internetu se dá tušit, že specifikace J2EE verze 6 se vyvíjí tím správným směrem. Uvidíme, jak to nakonec ale dopadne - jaké dílčí specifikace budou součástí finální J2EE specifikace, jak moc se podaří prosadit lidem okolo Springu jejich představy.

Nedostatek pracovních sil

Sice tento bod přímo nesouvisí s tím, jak každý den řeším programátorské problémy, ale nepřímo to celkem mojí práci ovlivňuje. Na jedné straně tím, že se nemusím bát o svoji práci, že si mohu vybírat a částečně určovat podmínky já sám. Na druhé straně jako nevýhodu vidím v tom, že máme problémy sehnat nové kolegy (schválně jsem vynechal slovíčko kvalitní, protože to je dneska spíše nedostižný ideál) a tedy spoustu věcí třeba ani řešit nemůžeme.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

A co předsevzetí do nového roku, když už se bilancuje? Měl bych návrh - přemenovat blog, slovo "javička" je ... uhm... nechutné :-D