5. dubna 2012

Zkušenosti s Bootstrap

Znáte Bootstrap, řešení pro prezentační vrstvu od Twitteru? My jsme ho měli možnost vyzkoušet na menším projektu pro administrační část a rád bych se podělil o naše zkušenosti:

  • Bootstrap jsem objevil někdy minulý rok na podzim a od té doby ho sleduji a je vidět, že se rozvijí, že žije. Množí se také informace na internetu, začíná se to používat. Např. článek To Bootstrap or Not?
  • nám se hodně libí jednotnost a jednoduchost celého řešení, nemusíme řešit jednotlivé prohlížeče, celkem rychlý vývoj. Úvodní konfigurátor je pak jen taková třešnička na dortu.
  • od začátku jsme měli jasno, že chceme Bootstrap použít jen na admin část a pro tento účel jsme byli spokojeni. Nicméně si nemyslím, že by to bylo vhodné řešení pro jakékoliv webové řešení, zejména pro ty složitější (např. naše snaha o výběr technologie na klienta).
  • náš technologický stack byl následující: Spring MVC, Freemarker, Sitemesh, Bootstrap, jQuery
  • jako nedostatek bereme nepřítomnost komponenty pro výběr datumu. Museli jsme tedy vzít tu z jQuery - nebyl to žádný velký problém, ale už jsme museli trochu řešit jednotnost vzhledu a upravovat to
  • další výtka míří k dokumentaci - na první pohled je moc pěkná, vše hezky vizuálně zdokumentované, ale pokud pak člověk jde do detailu, tak ty informace sem tam prostě chybí. V lepším případě je člověk dohledá na internetu a nebo nejsou. Vzhledem k tomu, že se jedná o firemní framework publikovaný ven, tak oni ve firmě to know-how zřejmě mají, jen se všechno nepodařilo zdokumentovat pro ostatní. Diskuzní fórum jsme nenašli.
  • kolegům se nepodařilo vůbec rozchodit dvě věci - Transitions (jQuery plugins) a hover popover.
 Máte vy nějaké zkušenosti z Bootstrap?

2 komentáře:

Mozektevidi.net řekl(a)...

Včera jsem viděl zmínku na twitteru, dneska jsem zkusmo použil pro jeden web… http://3dgame.cz spolu Nette Frameworkem. Líbí se mi, že je to poměrně univerzální design a spousty toho je už hotové.

Petr Jirásek řekl(a)...

http://addyosmani.github.com/jquery-ui-bootstrap/
http://www.eyecon.ro/colorpicker-and-datepicker-for-twitter-bootstrap.htm

Tohle by mohlo byt prinosne k bootstrapu. Jinak me zkusenosti jsou rekneme podobne. Ale i tak pozitiva prevazuji.