13. května 2011

Co vybrat na klienta? Konec prvního kola

Vítězem prvního kola se stal .Net, i když i GWT budeme chtít využít.

Jako první volbu pro přepis našich stávajících aplikací použijeme .Net platformu. To je zatím jedno jasné rozhodnutí, na kterém jsme se domluvili, a které nám dává smysl. Hned příští měsíc si v tom vyzkoušíme napsat jednu zcela novou aplikaci, abychom nabrali zkušenosti a získali cennou zpětnou vazbu.

Mezi hlavní argumenty pro .Net patří tyto:

  • možnost výběru cílové podoby aplikace (za splnění určitých podmínek během vývoje) - standalone aplikace vs. webová aplikace Silverlight
  • naši zákazníci jsou zvyklý na velký uživatelský komfort z našich stávajících aplikací, toto musíme i nadále dodržet
  • chceme řešit vývoj aplikací, ne řešit detaily GUI pro různé prohlížeče
  • většina vývojářů, kteří nyní dělali v Delphi, chtějí spíše .Net než něco jiného. Preferujeme know-how kolem řešené problematiky, než znalost samotné technologie.


Nicméně i GWT (asi) nezůstane stranou. Existuje spoustu oblastí a problémů, které není vhodné řešit jen .Net platformou, Silverlight je pro spoustu webových řešení těžkopádné a nevhodné. Proto mi dává smysl mít na výběr - buď .Net platformu pro naše produkty a nebo "čisté" webové řešení jako např. GWT nebo i třeba i něco jiného (zde ještě nemáme zcela jasno).

Firma má know-how jak ve vývoji tlustých klientů, tak i čistě webových projektů, proto mi přijde vhodné tohoto dále využít a stanovit pro firmu dvě nosné technologie. Navíc je to i slušná konkurenční výhoda, umět použít technologii podle zadání projektu a ne podle interních možností.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

ak tomu spravne chapem tak .net chcete dat na backend z toho dovodu ze core system bude pouzivat silverlight. A kedze mate na backende .net tak ciste"webove" projekty riesit s gwt+java(spring+hibernate) by bolo bud nefektivne vyuzitie zdrojov,alebo zamestnanci by museli ovladat svety .net a javy(pricom gwt je samotna kapitola). V tom pripade ciste webove projekty by som asi riesil s frontend:extJS a backend:.net. co vy nato ?

Anonymní řekl(a)...

ake vyhody ma silverlight voci GWT ? po technologickej stranke mi to pride to iste:
>oba su to tlsty klienti
>s obomi sa da spravit rovnko kvalitne GUI
>predpokladam ze aj obe maju rovnaku learning curve
>jeden bezi v plugine druhy pouziva standardy
lisia sa hlavne v jazyku:
jeden pouziva .net a druhy javu

Zaujima ma preto co bolo dovodom pre vyber silverlightu, kedze po tehnologickej stranke su to totozne riesenia, rozhodol tym ktory ma zaujem robit s .net?, alebo tam boli aj ine faktory

Pavel řekl(a)...

Jsem z toho smutný, protože jsem si z předchozích článků nějak zafixoval, že jde o projekty pro státní správu. A tam by takové Windows-only řešení nemělo co dělat (pohled daňového poplatníka).

Poslední argument o vůli programátorů ale beru: pokud se na něco jiného necítí, těžko je může firma ze dne na den vyměnit.

Petr Jůza řekl(a)...

ad Pavel: sice firma dodává aplikace zejména pro státní správu a samosprávu, ale to neznamená, že konečný uživatel (daňový poplatník) si bude muset instalovat Silverlight. Aplikace jsou určeny úředníkům, pokud je potřeba něco směrovat k normálním občanům, pak zcela preferuji klasický jednoduchý web (proto jsem v článku psal, že jsou oblasti, kde Silverlight není vhodný).

ad anonym: v předchozích článcích jsem uváděl, že na backendu zůstane Java, to je věc, která se určitě měnit nebude.
Já osobně nepovažuji Silverlight a GWT za rovnocenné technologie. Důvody pro Silverlight jsem již psal v této serii článků ...

Anonymní řekl(a)...

Jako by windows pro urednika nakonec taky nezaplatil danovy poplatnik...