16. května 2010

Jaká bude budoucnost Javy? - výsledky

Dnes skončila další anketa a to s těmito výsledky (celkem hlasovalo 77 lidí):

  1. Pozice Javy se moc měnit nebude (50%)
  2. To nejlepší má již Java za sebou (25%)
  3. Javu čekají světlé zítřky (19%)
  4. .Net časem získá převahu (14%)
  5. Budoucnost patří dynamickým jazykům (12%)
  6. Za 10 let si na Javu nikdo ani nevzpomene (6%)

Jako hlavní komentář mi dnes poslouží článek Dagiho Mračna, sluníčko a nebo smrádek a teploučko nad Javou. Sám bych to lépe nenapsal a s jeho názorem souhlasím.

Celkem mě překvapuje, že si tolik lidí myslím, že Java na tom bude pořád stejně. Mě se toto celkem špatně posuzuje, protože se soustředím jen na Javu a nemám moc času sledovat i jiné platformy, ale jeden příklad bych měl. Ve firmě nyní připravujeme novou generaci klienta našich aplikací (nyní jsou klienti programovány v Delphi) a nebylo celkem co řešit - vítězem se stal Silverlight od Microsoftu. Samozřejmě snaha byla o to, aby i klient byl v Jave, když celý server je Javovský, ale Java prostě v této oblasti zcela zaspala a JavaFX ve mě pořád nebudí takovou důvěru, aby jsme se nyní na ní mohli spolehnout na dalších 5, 10 let.

Sice si také nemyslím, že by se pozice Javy v nejbližších letech měla měnit, ale určitě je potřeba inovovat. Na závěr bych použil jeden předvolební slogan "Nezajímá mě zítřek, ale budoucnost". (snad jsem to napsal dobře :-) ).

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Poslední dobou je velký buzz okolo googlího v8 a node.js. Jestli se trochu hne s html5 tak právě javascript se může ukázat jako budoucnost vývoje webu a to jak na serveru, tak na klientu.

Tomáš Procházka řekl(a)...

Doufám, že se JS nikdy nestane jazykem pro vývoj ani na serveru, ani na klientovi. Proč by taky samotný google psal GWT ve kterém se aplikace píší v Javě a teprve následně kompilují do JS. Samotný JS je super na to, když potřebujete rozpohybovat pár prvků na webové stránce, ale psát v něm webovou aplikaci v týmu několika lidí několik měsíců by bylo šílenství. Na serveru už vůbec ne.

Psaní v Javě je sice trochu těžkopádné, ale zase se kód do značné míry samokontroluje už během psaní, takže se hodně ušetří na psaní testů. To u JS říci nejde.

Anonymní řekl(a)...

Tomáš Procházka: A co třeba nějaký argument? Spousta lidí považuje JS za nějakou funkcionální prasárnu, což plyne z toho, že tenhle skvěle navržený jazyk prostě nepochopili. V JS si můžete vedle základního prototypového naimplementovat libovolný objektový model - privátní členy, abstraktní třídy, rozhraní, vícenásobnou dědičnost, typovou kontrolu(pokud jste masochista), atd. K tomu si připočtěte všechny výhody dynamického jazyka a máte dokonalý nástroj pro tvorbu webu. Doporučuju si prostudovat nejnovější specifikaci jazyka, od dob Netscapu už pár let uběhlo... ;-)