2. června 2008

Open-source ESBs

Integrace, SOA, ESB - to jsou buzzwords poslední doby. Není to jen módní vlna, která hlavně vychází z marketingových snah velkých firem, ale také realita současnosti - existuje spousta starých či nových systémů, které je potřeba propojovat. Pokud je těch systémů více (více jak 5), tak už nemá cenu to propojovat přímo mezi sebou, ale využít nějaké ESB řešení.

Pro náročná řešení a náročné zákazníky máme v portfóliu naší firmy produkty od IBM - WebSphere Process Server, WebSphere Integration Developer a WebSphere Enterprise Service Bus.

Kromě toho ale potřebujeme i dostupná řešení pro širokou škálu zákazníků, takže jsem se začal dívat po nějakých open-source ESB řešeních. Dal jsem dohromady krátký seznam řešení, na která jsem narazil spolu s body, které mě zaujaly. Hned říkám, že žádné praktické zkušenosti s uvedenými systémy nemám a za jakékoliv informace tohoto typu budu velice rád.

MuleESB

  • URL: http://www.mulesource.com, http://www.muleforge.org
  • konfigurace pomoci Springu, systém postaven nad Springem
  • velice úspěšný a rozšířený open-source projekt (7 firem z fortune 50)
  • kromě ESB mají další produkty zaměřené na SOA. Některé z nich jsou dostupné v rámci podpory.
  • OSGi ready
  • MuleForge - web pro hostování projektu pro Mule rozšíření, např. různé konektory k systémům třetích stran

JBoss ESB

  • URL: http://www.jboss.org/jbossesb/, http://www.jboss.com/products/platforms/soa
  • podpora od české firmy - lokální partner firma Servodata
  • možnost školení v češtině
  • postaveno na základech Rosetta ESB, které JBoss získal v roce 2006. Rosetta ESB je prověřené řešení vyvinuté a používané ve velké Kanadské pojišťovací společnosti.
  • součástí podpory jsou i nastroje pro monitorování a další věci, které normálně volně dostupné nejsou
  • actions mohou byt instalovány/odinstalovány za běhu
  • JBoss nabízí celkem velké portfolio technologií a platforem, se kterými se dá vystavět aplikace od A do Z včetně integrace

WSO2 ESB

  • URL: http://wso2.com/products/esb/, http://synapse.apache.org/
  • řešení je postaveno nad Apache Synapse, pouze je rozšířeno o administrátorské rozhraní. Autoři WSO2 ESB jsou i autory Apache Synapse.
  • jednoduché, malé řešení určené zejména pro mediace a transformace zpráv, není k dispozici orchestrace.

OpenESB

  • URL: https://open-esb.dev.java.net/
  • Uvádím jen pro úplnost, ale s ohledem na předchozí řešení mi toto již nepřipadá tolik zajímavé, a proto jsem ho dal pryč z užšího výběru.


Závěr

Ještě jsme nic nevybrali. Není to ovšem vždy jen o technologické úrovni, ale hodně také o politice - jaké naše firma má partnery, koho můžeme podporovat a koho ne atd.
Mě je zatím nejsympatičtější ESB od Mule. Proč? To nedokážu přesně popsat, zatím jen pocit :). Finální výběr vidím mezi MuleESB a JBoss ESB. Apache Synapse se mi moc libí hlavně z toho důvodu, že je to malé, lehké řešení a to že nemá orchestrace zase tak vadit nemusí, na to jsou větší řešení (říká se, že dává smysl něco orchestrovat pro více než 5 služeb což odpovídá spíše středním firmám). Proti mluví to, že nemá cenu se učit tolik systému (něco pro velké zákazníky, něco pro střední a něco jen pro lehké věci), proto asi Synapsi také vyřazuji z výběru.

12 komentářů:

Zdeněk Henek řekl(a)...

Myslim, ze do seznamu by jeste mohl patrit projekt ServiceMIX. http://servicemix.apache.org/home.html

ServiceMix se pouziva v nasem projektu, ale nejsem za tuto cast zodpovedny ani do ni nejak nezasahuju. Nova verze bude postavena na OSGi.

Petr Jůza řekl(a)...

Narazil jsem na další open-source řešení - ChainBuilder ESB.
Čím jich je více, tím bude horší něco vybrat :)

Anonymní řekl(a)...

Oni kluci od Servodaty umí taky něco jinýho než prodat licenci RHEL nebo opravit vadný disk? Hmmmm

Anonymní řekl(a)...

Zdravim, mohl byste prosim rozebrat nezarazeni OpenESB do uzsiho vyberu? Ma to nejaky konkretni duvod?

Petr Jůza řekl(a)...

ad Servodata: také jsem se divil, ale je to tak, slyšel jsem to od nich osobně. Ona to tedy asi přímo nebude firma Servodata, ale nějaká jejich dceřinka. Možná DataScript, ale ta je hlavně na školení.

ad OpenESB: nemá to žádný konkrétní důvod, jen prostě považuji řešení od JBossu a Mule za dostatečně kvalitní, že jsem se nechtěl "zatěžovat" dalším zkoumáním. Také jsem našel na toto řešení minimum referencí. Prostě nechci mít stres z přílišného výběru :).

Anonymní řekl(a)...

ad ServoData: ano, je to pravda. Konzultace, skoleni a support pro JBoss produkty bude delat firma AspectWorks. Mame pomerne dost zkusenosti s implementaci velkych enterprise aplikaci nad JBossem a dalsimi komponentami z jejich portfolia. Doufam, ze to prispeje k vetsimu rozsireni JBossu a open-source vubec.

AspectWorks

Lukáš Matějka řekl(a)...

Pokud by někoho zajímalo jak je to prakticky s OpenESB, tak doporučuji seriál na BPM prakticky.

Petr Jůza řekl(a)...

Přikládám odkazy na prezentace (vše v PDF) o JBoss middleware a obecně o JBoss supportu.

JBoss Enterprise Middleware
JBoss SOA Platform
Realizace Online Marketing Platformy v prostředí JBoss

Anonymní řekl(a)...

Mula má v současné době celkem na hovno dokumentaci. Pokud neprolezete její zdrojáky nic v ní pořádně nenapíšete. Navíc není tak uplně zdarma, což by také někomu mohlo vadit.

Unknown řekl(a)...

Můžete prozradit, pro jaké řešení jste se nakonec rozhodli? Předpokládám, že když je to už téměř rok, že jste jedno už vybrali;) Případně jestli můžete ve zkratce popsat nějaké zkušenosti, problémy...
Díky.

Jakub Malý.

Petr Jůza řekl(a)...

Docela dobrá otázka :). Bohužel nemohu poradit, protože jsem v čase rozhodování přešel ze zaměstnance na kontraktora a začal jsem pracovat na jiném projektu.

Myslím, že stále používají řešení od IBM, ale jaké jiné "lehké" ESB vybrali, to bohužel nevím.

Unknown řekl(a)...

Zajimavy Peto;) Nasel jsem jeste nejake info k tomuto tematu http://is.muni.cz/th/172673/fi_b/bc.pdf ,treba se bude nekomu hodit.
Renda